В Україні стартувала вакцинація від коронавірусу: головні питання – Новини України 24

В Україні стартувала вакцинація від коронавірусу: головні питання

Вакцинація розпочалась з 24 лютого, після постачання вакцини на склади в областях. Мобільні групи розвезли її по медустановам, що лікують хворих Covid-19. В першу чергу щеплення будуть робити медикам, потім військовим у зоні ООС. Пізніше записатися до черги на вакцинацію можна буде онлайн або через сімейного лікаря. Вакцинація буде добровільною.

Як будуть вакцинувати «Ковішілдом»

На першому етапі вакцинувати будуть мобільні бригади, потім запрацюють прищепні пункти. Одна мобільна бригада може виконати близько 100 щеплень на добу. При цьому «Ковішілдом» потрібно вакцинуватися двічі. За інструкцією повторити щеплення потрібно через 28 днів.

Скільки коштує доза CoviShield. У британській компанії Crown Agents, яка курує держзакупівлі вакцини для України, відмовилися говорити, у скільки обійшлася вакцина «Ковішілд».

CoviShield і британська AstraZeneca – одна й та ж вакцина

Це більше питання до AstraZeneca, але це можна прокоментувати. AstraZeneca уклала досить велику кількість ліцензійних договорів для виробництва своєї вакцини. Так що різниці тут немає.

«Імуногенність – це коли у 97 випадках зі ста у людини після щеплення виробляються антитіла. Ефективність – це кількість тих, хто захворів після вакцини у порівнянні з тими, хто не вакцинувався», – сказав Віктор Ляшко.

Відзначимо, що ставити знак рівності між «АстраЗенека» та «Ковішілдом» не можна – індійська вакцина поставляється тільки до країн третього світу. У Євросоюзі її ніхто не купує. Більш того, третій етап випробувань в Індії тільки проходить. Якби це була 100%-а «АстраЗенека», було б навпаки.

При цьому підприємство-виробник, на відміну від українських чиновників, не згадує бренд «АстраЗенека» у назві свого препарату. Тому тут з боку Міністерства охорони здоров’я йде явна маніпуляція.

Скільки лікарів готові вакцинуватися «Ковішілдом»

За словами Віктора Ляшка, опитування показало, що близько 38% лікарів готові вакцинуватися. При цьому він зазначив, що багато хто з них вже перехворіли та мають імунітет. Багато українських лікарів не згодні робити щеплення цією вакциною, оскільки не впевнені в її ефективності та безпеці.

Рекомендації національної технічної групи експертів передбачають, що, якщо людина перехворіла, то вакцинацію відкладають на шість місяців, тому що цей час буде діяти набутий імунітет. При цьому перенесена хвороба не є протипоказанням, і якщо людина висловить бажання, то вона може зробити щеплення.

Плюси вакцини:

  • дешевизна;
  • зручне зберігання – плюс 2…8 градусів за Цельсієм.

Мінуси вакцини:

  • низька ефективність – середній показник близько 70%;
  • під час випробувань у людей були важкі побічні ефекти – від запалення спинного мозку до смерті;
  • у європейських країнах визнана неефективною для людей 55-65 років й старше;
  • малоефективна проти нових штамів вірусу.

Як часто треба буде колоти «Ковішілд»

«За нашою інформацією, імунітет повинен бути як мінімум 12 місяців, якщо не трапиться мутації, яка не була передбачена до цього» – пояснив Віктор Ляшко.

«АстраЗенека» (та «Ковішілд») – це векторна вакцина, побудована на основі аденовірусу шимпанзе.

Будьте постійно у курсі подій – підписуйтесь на канал «Новини України 24» у Google новини.


ВІД MY.UA


Від Luckyads


ВІД ads2.bid


Від Smi.biz


You may also like...

Мы в соц. сетях