Телескоп Hubble зробив фото пари галактик, що динамічно взаємодіють одна з одною – Новини України 24

Телескоп Hubble зробив фото пари галактик, що динамічно взаємодіють одна з одною

Галактична пара Arp 282 знаходиться в сузір’ї Андромеда, її галактики мають монументально енергійні ядра.

Космічний телескоп Hubble зробив фото двох взаємодіючих галактик Arp 282.

Як повідомляється на сайті обсерваторії, ця пара галактик складається з галактики Сейферта NGC 169 (внизу) і галактики IC 1559 (зверху).

Цікаво, що ці обидві галактики, що входять до складу Arp 282, мають монументально енергійні ядра, відомі як активні галактичні ядра. І хоча це важко визначити зі зробленого зображення, астрономи вбачають у цьому позитив, адже якби на фото було видно повне випромінювання двох активних галактичних ядер, це могло б приховати добре деталізовані припливні взаємодії, що відбуваються між NGC 169 і IC 1559.

“Припливні сили виникають, коли сила тяжіння одного об’єкта спотворює або розтягує інший об’єкт. Напрямок припливних сил йтиме від об’єкта з меншою масою і до об’єкта з більшою масою. Коли дві галактики взаємодіють, ці припливні сили відтягують газ, пил і навіть цілі сонячні системи від однієї галактики до іншої. Цей процес насправді можна побачити в дії на цьому зображенні – утворилися тонкі потоки матерії, які помітно з’єднують дві галактики”, – розповідають науковці.

Рідко можна отримати зображення двох галактик, які взаємодіють у такий помітно динамічний спосіб / фото ESA/Hubble & NASA, J. Dalcanton, Dark Energy Survey, DOE, FNAL/DECam, CTIO/NOIRLab/NSF/AURA, SDSS; J. Schmidt

Загалом астрономи називають важливим аспектом еволюції галактик те, як вони взаємодіють одна з одною. Галактики можуть зливатися, зіштовхуватися або проноситися повз одна одну. Кожна така взаємодія має значний вплив на форму та структуру галактик.

Галактична пара Arp 282

Ця пара входить в Атлас пекулярних галактик (Arp), складений астрономом Халтоном Арпом у 1966 році. Усього в цьому Атласі представлено 338 галактик. Arp 282 складається з галактик NGC 169 і галактики IC 1559, які знаходяться в сузір’ї Андромеда.

Галактика NGC 169 – спіральна галактика. Її відкрив ірландський астроном Вільям Парсонс у 1857 році. Вона міститься в оригінальній редакції Нового загального каталогу (найвідоміший в аматорській астрономії каталог незоряних об’єктів далекого космосу).

Галактика IC 1559 – спіральна галактика. Вона міститься в оригінальній редакції індексного каталогу (каталог туманностей та зоряних скупчень, додаток до нового загального каталогу).

Галактики Сейферта: що відомо

Сейфертівські галактики – спіральні або неправильної форми галактики з активним ядром, спектр випромінювання якого містить безліч яскравих широких смуг, що вказує на потужні викиди газу зі швидкостями до кількох тисяч кілометрів на секунду. Такі галактики вперше описані в 1943 році Карлом Сейфертом.

Сейфертівські галактики і квазари – два найбільш поширених типи галактик із активним ядром. Але, на відміну від квазарів, сейфертівські галактики розташовані ближче, тому можна досліджувати саму галактику, а не тільки активне ядро.

Активні ядра галактик – ядра, у яких відбуваються процеси, що супроводжуються виділенням великої кількості енергії, що не пояснюються активністю знаходяться в них окремих зірок і газово-пилових комплексів. Вважається, що в центрі активної галактики знаходиться масивний компактний об’єкт, швидше за все – чорна діра, яка і є причиною підвищеної інтенсивності випромінювання, особливо в рентгенівському діапазоні.

Будьте постійно у курсі подій – підписуйтесь на канал «Новини України 24» у Google новини.


ВІД MY.UA


Від Luckyads


ВІД ads2.bid


Від Smi.biz


Мы в соц. сетях